Sony Ericsson C902, a kém

szerző:
Korábban még csak a mozifilmekből ismertük a kémek szuper kütyüit. Csak álmodoztunk a miniatűr lehallgatókról, kamerákról, hisz gondolatban már telepakoltuk ezekkel a szerkezetekkel azokat a helyeket, melyeket normál körülmények között nem tudunk megtekinteni. Mára ez már valóság. Ha szétnézünk a világhálón, akkor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy léteznek kimondottan olyan áruházak, melyek kémkedésre, információgyűjtésre alkalmas eszközök terjesztésére szakosodtak.
Egyes mobilgyártók is képesek olyan masinákat kreálni, melyek megtéveszthetik a biztonsági fülkékben lapuló őröket. Hisz léteznek olyan üzemek, ahol a portán le kell adni a kamerás mobilokat. Ha kedvenc őrünk nincs tisztában a mobilkínálattal, akkor egyes alkalmazottak megtréfálhatják. Ilyen mókakedvelő eszköz lehet például a Sony Ericsson C902-es modell, melynek kamerája rejtőzködő. Azon túl, hogy bujkál, még kedvező paraméterekkel is rendelkezik. Az 5 megapixeles objektív tökéletesen alkalmas kémfeladatok ellátására is.

Klasszikus, de mégis egyedi
A C902-es modell klasszikus kialakítású testbe költözött. A burkoló elemeknél nagyszerűen ötvözték a fémet és a műanyagot. A kellően vékonyra sikerült készüléktest meglepően súlyos, ami engem pozitívan érintett, hisz így nyugtázhattam a fém jelenlétét. A minőségi anyaghasználat kihat a készülék egészére. Jó kézbe venni, recsegésnek, ropogásnak nyoma sincs. Az előlapon kapott helyet a QVGA kijelző, mely 256 000 színárnyalat megjelenítésére képes. Az LCD felett díszeleg az előlapi kamera és a háttérvilágítást működtető fényérzékelő szenzora. Az előlap alsó részén kapott helyet a rendezett kialakítású kezelőfelület, amin megtalálható az ötállású navigomb, a két opciógomb, a két híváskezelő, a gyorsmenü gomb, a törlésgomb és a numerikus sor.

Innen is - onnan is
A vékony, becsíkozott készüléktest jobb oldalára került a kameraaktiváló és a hangerőszabályzó gombpáros. A bal oldalon kapott helyet a rendszercsatlakozó, melybe az akkumulátortöltőt, a sztereó fülest és az adatkábelt dughatjuk. A hátoldalt teljesen simára gyalulta a gyártó. Itt kapott helyet a polifonikus hangszóró kimeneti nyílása. A márkát hirdető feliratok mellett egy olyan szöveg is látható, ami arról tájékoztat, hogy 5 megapixeles kamerát integráltak a készülékbe. Tekerem, forgatom, de a kamera sehol. Hol lehet? Hirtelen átfut az agyamon, hogy szét kellene húzni a készüléktestet, így talán megpillantom a kamerát. Az elgondolás jó is volt, de a művelet nem sikerült. Eltelt egy kis idő, mire rájöttem, hogy a képernyőt védő fólia nem engedi eltolni a kamerát rejtő burkolatot. A homlokrésznél széthúzható lemez tökéletesen óvja a hátoldalba integrált objektívet és a hozzá tartozó fehér fényforrást.

Átdolgozva
Végre, végre! Ezt is megéltem. A Sony Ericsson szakemberei újragondolták és áttervezték a készülék menüjét. Most már több menünézet közül választhat a tisztes felhasználó. Lehetőségünk nyílik arra, hogy aktiváljuk a 3D-s körkörös nézetet, a nagy ikonos nézetet (minden egyes ikon képernyő méretű), a szokott rácsnézetet, illetve be/ki kapcsolhatjuk a témákba integrált ikonnézetet, ami témánként változik. Ennél a modellnél is az egyénre szabhatóságot segítik az említett menütémák, a színes háttérképek, az animált képernyővédők és a polifonikus dallamok.

Előtérben a fotózás
Jövevényünk a fényképezés szellemében született. Erről azonnal tájékoztat a hátoldalra pingált "Cyber-shot" felirat. A fizikai sérülésektől védett kamera a borítólemez elhúzásával azonnal életre kelthető. Indításával párhuzamosan megelevenednek a kijelző körül az érintőgombok, melyekkel a kameraszoftverben turkálhatunk. Minden egyes érintésre apró rezdüléssel reagál. Tömérdek beállítást találunk a hardvert működtető szoftverben. Érdekességként említhető az arcfelismerő rendszer, mely kiszúrja a tömegből a legkontrasztosabb arcvonalat, és arra élesít. A rögzített képek minőségére nem lehet panaszunk, igaz nem is múlja felül a konkurencia 5 megás gépeit. Volt szerencsém összehasonlítani egy Nokia N95 8 gigás modellel. Leginkább a villanófény erejét és az éjszakai üzemmódot veséztem. Meg kell, hogy állapítsam, a C902-es gyengébb fényforrással rendelkezik, ami a felvételek minőségén is érezhető. Az azonos távolságról fotózott tárgyak a Sony Ericsson esetében szemcsésebbek lettek, a Nokiának pedig többször sikerült túlexponálnia. A videó rögzítés még mindig botrányos minőségű, sőt, a méret is kicsi, hisz maximum QVGA felbontásban rögzíthetünk. Visszanézve akadoznak és szemcsések a klipek. Az alkotások a galéria segítségével kikereshetők, és megtekinthetők. A készülék elfordításával ennél a modellnél is elfordul a kijelző.

Zenélhetünk is
Jövevényünk zenelejátszója is ötöst érdemel. Ebből a modellből sem hiányzik a jól megszokott, közkedvelt "Megabass" effekt. A zeneszámok listákba rendszerezhetők. A készülék szerencsére bővíthető memóriával rendelkezik (M2), így tömérdek dalt cipelhetünk magunkkal. A kártya foglalata a hátlap eltávolításával válik láthatóvá.

Kommunikatív
A C902-es nemcsak a GSM hálózatot uralja, hanem az UMTS rendszerrel is barátságban áll. Természetesen a HSDPA támogatás sem hiányzik a szolgáltatáskészletből. Használhatjuk gyors modemként, videó és mobiltelefonként. Ebből következik, hogy tökéletesen kezeli az SMS, MMS és e-mail üzeneteket. A kapcsolattartáshoz használt telefonregiszterben 1000 nevet tárolhatunk. Ennek felépítése nem változott, a nevekhez a jól megszokott adatok rendelhetők.


Extrákkal
Tesztalanyunk szolgáltatáskészletében az ismert extra alkalmazásokat szerepelteti a gyártó. Ilyen a naptár, az ébresztőóra, a stopper, a visszaszámláló, a JAVA, a Bluetooth támogatás, a böngésző, a tennivaló és jegyzetlista, a hangtárcsázás, az FM rádió, a videó lejátszó, a streaming, a játékok, a kihangosító és a csengetési profilok.

Végezetül
Minőségi anyaghasználat, szép, de kicsi kijelző, profi fényképező, tökéletes MP3 lejátszó jellemzi. Formatervétől még mindig nem estem ámulatba, viszont az átdolgozott menümegjelenés pozitív érzéseket táplált bennem.
Leginkább azoknak a felhasználóknak ajánlható, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak a mobil fotózásnak, hisz fényképezője, kellő fény mellett, felveszi a harcot az egyszerű digi fényképezőkkel. Remélhetőleg egyszer a videó rögzítést is felzárkózatják, mivel a QVGA méretű rögzítés már múltidéző. Összességében kellemes készülék...

- T.Tom -