Google Maps

szerző:

 

Mikor frissítettük iOS-sel kezelt masinánkat a 6-os verzióra, akkor sajnálattal tapasztalhattuk, hogy eltűntek a Google termékei, mint pl. a térkép és a YouTube. Alternatívákat kerestünk, de egyik sem volt az igazi. Eddig! Végre visszakaptuk a Google Maps alkalmazást, amit az App Store-ból letölthetünk.

Érdekesség

A keresőóriás nyilván a saját rendszerét, az Androidot favorizálja, ami érthető is. De… Itt jön az érdekesség! Az Apple termékeire telepített, legújabb Google Maps alkalmazás gyorsabban és rugalmasabban működik iOS környezetben, mint magán az Androidon. Miért? Ennek megválaszolása legyen programozói feladat.

Gyorsan indul, gyorsan pozícionál, a részletgazdagság pedig magáért beszél. Itt is helyet kapott a műholdas nézet, mely tovább finomodott. 5-ös iPhone-on teszteltem, és örömteli, hogy már ehhez a képernyőmérethez is optimalizálták, ez legyen álló, vagy fekvő nézet.

Ismét egy napot szenteltem a program használatának, és azt kell, hogy mondjam, vidéki útjaim során is jól vizsgázott, hisz pontosan célba értem segítségével.

A saját pozíciót vettem kezdőpontnak, ami megjegyzem, mindig helyes volt. A cím megadását követően kiválasztható, hogy gyalog, tömegközlekedéssel, vagy személyautóval akarjuk megtenni a kiválasztott útvonalat.

A magyar nyelvű, beszéd alapú hang navigáció meglehetősen fejlett és alapos. A kijelző felső sorában részletesen tájékozódhatunk az utcanevekről, számozásokról, kereszteződésekről.

A részletes nézetnél kérhetünk egy leírást is, ahol tájékozódhatunk a kalkulált útvonalról, igaz, ha ismeretlen helyre autózom, tőlem létezhet ez a funkció, hisz úgy sem tudom, merre járok.

Itt is van lehetőségünk otthoni cím megadására, így azonnal kikalkuláltathatjuk a hazavezető utat.

Az előzmények tárolódnak, így könnyedén kiválaszthatjuk a gyakran látogatott célpontokat.

Az érdekes helyek adatbázisa rendkívül fejlett (adatok is lekérhetők az érdekes helyről, telefonszám, nyitva tartás, stb.), így a meglátogatni kívánt hely, komplexum, stb. nevének begépelésekor megindul a gyorskeresés, ami nálam minden esetben kiváló eredménnyel végződött. Ha megvan a kiszemelt célpont, indítható a navigálás.

A kijelző alsó sorában olvasható az érkezési idő, illetve a távolság.

Összegezve

Totál egyszerű, gyorsan reagáló, nagy adatbázissal rendelkező, könnyen kezelhető, hasznos alkalmazás, mely léptékekkel kevesebbet hibázik (nálam nem tette), mint a gyári Apple Maps.

Használható, szerethető, jól hallható program. Fontos és praktikus információ: töltés nélkül 5-ös iPhone-on halott dolog a navigálás.

-   T. Tom -